Lentile pentru ochelari

Lentile polimerice (organice)

Avantaje:

  • Sunt mai uşoare decât lentilele din sticlă
  • Sunt mai rezistente la șocuri mecanice, se sparg mai greu și nu sunt atât de periculoase ca sticla la spargere
  • Pot fi montate pe orice tip de ramă
  • Pot fi colorate în diferite nuanţe: monocrome, degrade
  • Pot fi aplicate mai multe tratamente speciale pentru sporirea clrității, durității etc.
  • Datorită avantajelor, la moment, au o rată mai mare de utilizare, producându-se în volum mai mare, respectiv având un preț mai mic decât cele din sticlă

Dezavantaje:

  • Sunt sensibile la contactul cu mediul înconjurator, zgârâindu-se mai repede
  • Nu oferă protectie UV, dacă nu sunt aplicate tratamente speciale

Lentile din sticlă (minerale)

Avantaje:

  • Rezistenţă mecanică înaltă, cu exceptia impactului direct, zgârîindu-se mai greu
  • Oferă protectie UV, chiar dacă nu-s aplicate tratamente speciale
  • Durata utilizării e mai lungă în comparaţie cu cele organice
  • Sunt recomandate pentru persoane care desfășoră activități la temperaturi înalte (sudori etc.) sau în mediu cu mult praf

Dezavantaje:

  • Sunt mai casante și reprezintă pericol la spargere
  • Nu pot fi colorate în diferite nuanţe
  • Sunt mai grele decât lentilele din plastic
  • Se pot monta doar pe rame cu contur închis
  • Scade producerea și prețul este mai mare în comparație cu cele organice

Lentile din policarbonat și trivex

(sunt la fel polimerice, doar cu unele proprietăţi specifice)

Avantaje:

  • Rezistenţă la impact sporită (material similar este folosit la fabricarea geamurilor antiglonţ), fiind recomandate în cazul: lentilelor subţiri, ochelari pentru activitaţi sportive, pentru copii şi pentru cei, ce practică un stil de viaţă activ
  • Sunt recomandate pentru rame cu şurub şi fir
  • Au un indice de flexibilitate mare

Dezavantaje:

  • Transparenţă mai redusă decât la lentilele minerale şi alte tipuri de lentile organice, Indicele Abbe fiind redus cu -30 în comparaţie cu valorile ideale – 41
  • Sunt mai scumpe, costul montării este la fel mai mare (din cauza durabilităţii sporite se prelucrează mai greu)
  • Nu pot fi colorate

MR 6, MR 8, MR 10

Avantaje:

  • Sunt lentile polimerice cu grad înalt de flexibilitate, fiind recomandate pentru monturile cu fir, șurub, scoabe, pentru copii
  • Sunt foarte ușoare
  • Au un indice de refracție mare și grosime mică
  • Au durata de folosire mai mare decât alte lentile fără să îngălbinească
  • Tratamentele aderă mai bine datorită proprietăților materialului
Dezavantaje:
  • Au aberații cromatice, din care cauză se recomandă folosirea lentilelor doar cu tratament antireflex pentru maximizarea performanțelor vizuale și clarității
  • Nu sunt cele mai ieftine
Rezumat: toate tipurile de lentile prezentate au anumite avantaje şi dezavantaje. Puteţi alege varianta optimă anume pentru Dumneavoastră.
  1. Lentilele cu indicile 1,49. Sunt din polimer, oferă cea mai mare transparenţă şi în acelaşi timp au cea mai mare grosime. Curbura lentilei este mai apropiată curburii ochiului. La fel sunt cea mai ieftină categorie de lentile din polimer. Pe ele pot fi aplicate toate tipurile de tratamente speciale.
  2. Lentilele cu indicele 1,5. Sunt la fel din polimer, au avantaj faţă de precedentele : sunt puţin mai subţiri şi oferă acelaşi nivel de transparenţă. Sunt mai scumpe ca primul tip.
  3. Lentilele cu indicele 1,56. Sunt din polimer, mai subţiri, dar în acelaşi timp puţin mai opace decît lentilele cu indicii 1,49 şi 1,5 şi, respectiv, sunt mai scumpe. Se produc cu toate tratamentele deja incluse chiar la fabrică, deci nu pot fi supuse tratamentelor adiţionale (colorare, tonare). Pot fi produse în mod individual cu toate tratamentele necesare, dar în acest caz termenul de livrare creşte.
  4. Lentilele cu indicile 1,61. Sunt şi mai subţiri şi, respectiv, puţin mai opace decât precedentele. Executate din polimer, se produc cu toate tratamentele deja incluse chiar la fabrică, deci nu pot fi supuse tratamentelor adiţionale (colorare, tonare). Sunt prezente în saloanele noastre dintr-un material mai performant și durabil MR 8. Pot fi produse în mod individual cu toate tratamentele necesare, dar în acest caz termenul de livrare creşte.
  5. Lentilele cu indicile 1,67. Sunt şi mai subţiri şi, respectiv, puţin mai opace decât precedentele. Executate din polimer, se produc cu toate tratamentele deja incluse chiar la fabrică, deci nu pot fi supuse tratamentelor adiţionale (colorare, tonare). Sunt prezente în saloanele noastre dintr-un material mai performant și durabil MR 10. Pot fi produse în mod individual cu toate tratamentele necesare, dar în acest caz termenul de livrare la fel creşte.
  6. Lentilele cu indicile 1,74. Sunt cele mai subţiri. Se produc obligatoriu cu tratament de transparentizare, pentru a diminua efectele opacizării crescute, determinate de indicile de refracţie mărit. Executate din polimer, se produc cu toate tratamentele deja incluse chiar de la fabrică, deci nu pot fi supuse tratamentelor adiţionale (colorare, tonare). Pot fi produse în mod individual cu toate tratamentele necesare, dar în acest caz termenul de livrare creşte. Preţul este cel mai mare.
  7. Lentilele minerale cu indicile 1,52. Oferă cea mai mare transparenţă din toate tipurile de lentile.
  8. Lentilele minerale cu indicile 1,7. Sunt considerabil mai subţiri şi mai uşoare decât cele cu indicele 1,52, dar sunt puţin mai opace.
  9. Lentilele minerale cu indicile 1,8 pot fi produse în mod individual simple sau cu tratamente sau heliomatice. Sunt mai subțiri și mai ușoare decât cele cu indicele 1,7, dar și mai scumpe.
  10. Lentilele minerale cu indicile 1,9 pot fi produse în mod individual simple sau cu tratamente sau heliomatice. Sunt mai subțiri și mai ușoare decât cele cu indicele 1,8. Sunt cele mai scumpe dintre lentilele minerale.

Rezumat: cu cât mai mare este nivelul indicelui de refracţie, cu atât mai mică este grosimea şi, respectiv, greutatea lentilei. În acelaşi timp scade nivelul de transparenţă a lentilei, concomitent cu creşterea preţului. Alegerea potrivită este o combinaţie optimă dintre necesităţi şi posibilităţi.

  1. Corectoare (albe). Sunt lentilele, care asigură, graţie proprietăţilor sale optice, corectarea imaginii, cauzate de dereglarea vederii de diversă origine. Pot fi stigmatice (asigură corecţia vederii pe axa înainte-înapoi/departe-aproape, se măsoară în dioptrii) şi astigmatice. Acestea din urmă mai asigură corecţia astigmatizmului, atunci când este necesară corecţia rotatorie, se măsoară în puterea cilindrică şi grade. Pot fi supuse tuturor tipurilor de tratamente special şi de obicei se utilizează cu indici de 1,49, 1,5 pentru lentilele din polimer şi 1,52 — pentru cele minerale.
  2. Fotoprotectoare. Sunt aceleaşi lentile corectoare, dar au în plus un filtru fotoprotector în toată grosimea lentilei care protejează ochii de razele UV. La fel pot fi supuse tratamentelor speciale, dar spre deosebire de cele corectoare pentru acestea însă nu există restricţii la indicile de refracţie. De obicei se fac la comandă individual, dar sunt și de stoc. Pot fi de orice culoare. Pot fi şi fără putere de corecţie, la fel ca și acele din ochelarii de soare.
  3. Heliomatice (cameleon/fotocromatice). Spre deosebire de cele fotoprotectoare conţin în grosimea lentilei un coloid de argint, care în condiţia expunerii la lumină naturală (afară la soare) se întunecă, iar la micşorarea nivelului de luminozitate (de obicei în încăperi) se deschid, ce oferă o anumită comoditate în plus. Ca şi orice lentilă corectoare asigură corecţia vederii. La acest tip de lentile nu există indicile de refracţie 1,49, indicii încep cu 1,5 pentru polimer şi 1,52 pentru sticlă și pot avea tratamente special (duritate, antireflex etc.).

Efectul fotocromatic poate fi asigurat de toată grosimea lentilei, sau prin atașarea unei pelicule fotocromatice pe lentilă. Prima variant asigură avantajul longivității proprietăților heliomatice, cea de a doua viteza schimbării culorii.

La fel există lentile fotocromatice de tip nou, create în special pentru conducătorii auto. Avantajul lor este că își schimbă culoarea nu doar sub influența razelor UV, dar a unui spectru mai larg de lumină.

  1. Lentile pentru protecţie de calculator. Lentile corectoare, dar pot fi şi fără corecţie, care conţin în grosimea sa sau în tratamente aplicate pe lentilă două tipuri de filtre: unul fotoprotector, care întunecă lentila cu aproximativ 12%, şi altul, care blochează parcursul spectrului albastru al luminii. Ambele efecte cauzează o creştere semnificativă a capacităţii de muncă pentru persoanele, ce petrec mult timp la calculator.
  2. Lentile sport.Lentile corectoare, care sunt produse după tehnologii speciale şi asigură corecţia vederii chiar în cazul, când lentila este curbată. Se produc doar individual, de obicei din policarbonat sau alte materiale polimerice. Deoarece se produc individual, pot fi confecţionate cu orice fel de opţiuni.

 

  1. Lentile Drive (pentru şoferi, anticeaţă, antifar). Lentile corectoare, pot fi şi fără corecţie, care conţin în grosimea sa sau în tratamente aplicate pe lentilă filtru special. El asigură condiţii optimale pentru conducerea automobilului în timp de noapte sau pe timp de ceaţă. Se produc atât individual, cât şi de stoc. Pot fi din sticlă, policarbonat sau alte materiale polimerice. Lentilele, produse individual, pot fi confecţionate cu orice fel de opţiuni.
  2. Lentile glaucomice. Sunt destinate pentru pacienţii cu glaucomă. Pot fi cu şi fără corecţie. Cele mai optimale sunt cele minerale. Conţin un pigment verde în grosimea lentilei, care asigură confortul necesar pentru pacienţi cu glaucomă.
  3. Lentile polarizate. Sunt lentile polimerice. Pot fi cu şi fără corecţie. Sunt utile pentru cei, care desfăşoară activităţi intense în aer liber sau şofează. Avantajul principal al filtrului de polarizare, prezent pe suprafaţa lentilei, este diminuarea intensităţii luminoase, care se resimte enorm în zilele însorite, cât şi eliminarea reflexiilor deranjante de pe suprafeţele plane. Se produc atât individual, cât şi de stoc.
  4. Lentile cu opţiunea Blue Cut. Sunt lentile polimerice. Pot fi cu şi fără corecţie. Efectul principal constă în blocarea totală a parcursului spectrului UV (cel mai efectiv blocator al razelor UV) şi diminuarea spectrului de lumină albastră, ce optimizează contrastarea obiectelor şi culorilor privite. Este recomandat pentru cei, care desfăşoară activităţi intense în aer liber.
  5. Lentile cu opţiunea Superflex. Sunt lentile polimerice deosebit de elastice şi mult mai rezistente la impact decât alte lentile din polimer (cu excepţia celor din policarbonat) fiind confecționate din material de ultimă generație MR 8, MR 10. Conţin toate tipurile necesare de tratament. Există cu indicile 1,56, 1,61, 1,74, deci sunt relativ subţiri, dar nu-s opace. Se recomandă pentru copii, în anumite tipuri de monturi unde lentil este ma expusă la șocurile mecanice.
  6. Lentilele bifocale. Pot fi atât din sticlă, cît şi polimerice. Sunt lentile corectoare, care au 2 centre optice diferite: unul pentru distanţă şi altul pentru privirea la obiectele de aproape. Se utilizează, de-obicei, în cazul presbiopiei. Pe ele pot fi aplicate toate tipurile de tratament.
  7. Lentilele progresive. La fel au 2 centre optice, însă, spre deosebire de cele bifocale, asigură corecţia imaginii şi la distanţe intermediare între valorile limite ale centrelor optici. Se produc doar din polimer, au aspect de lentilă obişnuită, spre deosebire de cele bifocale. Asigură o corecţie a vederii mai naturală şi sunt mai scumpe.

Rezumat: Specialiştii noştri vă vor recomanda tipul optimal de lentilă pentru Dumneavoastră, reieşind din necesităşile Dvs reale. Astfel veţi avea la dispoziţie toate variantele potrivite.

  1. Generaţia I – tradiţională sau sferică. Principiul de bază este corecţia imaginii determinată de refracţia razelor de lumină în grosimea lentilei. Cu cât indicile de refracţie al materialului folosit la fabricarea lentilei şi grosimea lentilei sunt mai mari, cu atât puterea de refracţie a lentilei creşte, concomitent mărindu-se şi nivelul de opacitate.
  2. Generaţia II – asferice. Graţie design-ului fizico-optic deosebit ale acestor lentile ele sunt mai aplatizate şi mai subţiri, decăt cele simple de generaţia I. De-asemenea aplicarea pe partea exterioară a lentilei a unui strat de microprizme permite evitarea pierdirilor transmiterei luminii, cauzate de grosimea lentilei şi de indicii măriţi de refracţie concomitent cu lărgirea câmpului de vedere. Sunt lentilele perfecte în cazul dioptriilor mai mari de 3.
  3. Generaţia III – individualizate. Sunt şi mai perfecte decît precedentele, adică mai subţiri, cu câmpul de vedere mai mare. Se confecţionează doar la comandă individual. Sunt scumpe, dar oferă un confort şi o imagine deosebită faţă de primele 2 generaţii. Spre deosebire de cele de generaţia a doua au 2 straturi de microprizme pe exteriorul şi pe interiorul lentilei. În plus, la fabricarea zonei optice active a lentilei se iau în calcul particularităţile individuale ale recetei clientului. Chiar după prima probare a lor clientul sesizează cu uşurinţă confortul sporit al utilizării acestui tip de lentile.
  4. Generaţia IV – personalizate. Spre deosebire de generaţia a III la confecţionarea acestor lentile se ţine cont şi de forma monturii, în care vor fi instalate acest lentile, şi de un şir de parametri fiziognomici ale clientului. La ora actuală acest tip de lentile asigură corecţia maximă

Rezumat: Alegerea generaţiei de lentilă în primul rind este determinată de posibilităţile finaciare ale clientului. Nu întotdeauna este necesară alegerea ultimii generaţii pentru a soluţiona problemele, legate de vedere. Specialiştii noştri în mod onest vă vor ajuta să faceţi alegerea potrivită.

  1. Tratamentul Antireflex. Sporeşte penetrabilitatea lentilei la razele de lumină, adică o face mai transparentă. Reduce pierderile de lumină cauzate de trecerea ei prin partea anterioarăe a lentilei. Este foarte binevenit pentru lentilele groase (cu puterea dioptrică mai mare de 2,0) şi pentru lentilele cu indicile mai mare de 1,52.
  2. Acroma. Este la fel un tratament antireflex doar că nu are culoare reziduală. Reduce strălucirea de la lumina soarelui și lumina artificială, îmbunătățind vederea. Avantajul față de tratamentul antireflex constă în faptul că mai reduce și pierderile de lumină cauzate de trecerea ei prin partea din spate a lentilei. Deci permite trecerea unei cantități mai mari de lumină prin lentilă și respectiv îmbunătățirea calității imaginii recepționate. Acest effect permite îmbunătățirea vederei pe timp de noapte.
  3. Tratamentul de durificare. În acest caz pe suprafaţa lentilei se aplică câteva straturi de lac dur, care protejează lentila de zgâriere. Este recomandat în general în 2 cazuri: persoanelor, care activează în contact cu mediu ce conţine mult praf şi persoanelor cu dioptrii stabile, pentru a păstra lentila mai mult timp.
  4. Tratament hidrofob. Previne transudarea lentilelor în urma schimbării bruşte a temperaturii, în rezultat ochelarii nu asudă. Respinge umezeala și substanțele uleioase. Ajută la menținerea curată a lentilei datorită proprietăților antistatice. Ajută la prevenirea transmiterii razelor nedorite de la dispozitive electromagnetice. Facilitează curățarea lentilelor.
  5. Cuarţarea. Tehnologie relativ nouă, constă în acoperirea lentilei din plastic cu un strat subţire de cristale de cuarţ, care o face asemănătoare după rezistenţă la zgârieturi cu sticla. Cea mai sigură metodă de prelungire a perioadei de exploatare a lentilei.
  6. Tratament contra razelor UV. Materialul plastic în general este mai permisibil pentru razele UV comparative cu sticla, de aceea acest tratament ar fi obligaoriu pentru toate lentilele fotoprotectoare.
  7. IR (antiradiații infraroșu). Oprește razele IR. Evită evaporarea lacrimilor și uscarea ochiului oferind confort visual care previne congestia irisului și ochiului. Previne îmbătrânirea prematură a pielii din zona orbitală, menținerea elasticității țesutului.
  8. Multiprotecţie. Variantele menţionate mai sus în diferită combinare.
  1. RPC. Lentilele de stoc vin de la întreprinderea CV Optic, Danyang, provincia Jiangxu. Oraşul Danyang este renumit pentru faptul, că în el există peste 300 de întreprinderi producătoare de lentile pentru ochelari. El asigură aproximativ 35% din producţia globală de lentile pentru ochelari. Majoritatea întreprinderilor producătoare de lentile din acest oraş îndeplinesc comenzile pentru cele mai renumite brănduri de lentile din lume, peste 50% din aceste întreprinderi deja aparţin marilor deţinători de branduri. Alegerea noastră a partnerilor a fost cauzată de următoarele considerente:CV Optic – este o companie certificată la nivel mondial, producţia căreia, inclusiv şi sub alte branduri, este prezentă atât în UE, cât şi în SUA. A fost o bună oportunitate pentru noi să procurăm o marfă de calitate înaltă la un preţ rezonabil, evitând comisioanele plătite deţinătorilor de brănduri, care chiar ar dori să monopolizeze distribuţia. Acest lucru ne permite să oferim clienţilor o calitate bună la un preţ avantajos. Producţia companiei menţionate poate fi catalogată ca soluţia perfectă pentru clienții din segmentul econom-medium.
  2. Italia. Nu departe de oraşul italian Veneţia, care este de asemenea renumit şi prin faptul, că are tradiţii seculare de prelucrare a sticlei, se află întreprinderea LTL spa. Acestă întreprindere este specializătă în producerea lentilelor de sticlă de o calitate deosebită, la fel, devenind de puţin timp proprietate a concernului Essilor, mai livrează şi lentile polimerice. Producţia acestei companii se include perfect în segmentul medium conform caracteristicilor sale tehnice şi de preţ.
  3. Germania. Dacă vorbim de producţia germană, atunci este binevenit să aflăm, pentru care lentile optează locuitorii acestei ţări, deoarece în Germania există mai multe companii renumite la nivel mondial, care produc lentile pentru ochelari. Statistica ne spune clar că aproximativ 50% de lentile realizate în opticile din Germania sunt de producţie Rodenstock. Acest lucru se întâmplă în condiţiile prezenţei masive pe piaţa Germaniei a lentilelor din Asia, nemaivorbind şi de alţi producători locali. Rodenstock este o companie germană fondată în secolul XIX şi pe parcursul a toată istoria sa se ocupă doar de crearea lentilelor tot mai performante, deţinînd marea majoritate de brevete pentru inovaţii în domeniul opticii de ochelari. Reeşind din considerentele expuse, am decis pentru segmentul premium să propunem locuitorilor ţării noastre producţia companiei Rodenstock. În acelaşi timp politica companiei noastre vizavi de formărea preţurilor oferă posibilitatea de a procura aceste lentile la un preţ puţin mai redus decât în cazul procurării lor în Germania sau oricare altă ţară din lume şi mai ieftin decât alte lentile germane prezente pe piaţa noastră. Rodenstock este unicul producător de lentile din lume, care are interbranding cu alte companii renumite din alte domenii. Deci, dacă doriţi să procuraţi lentile de cea mai înaltă calitate, soluţia optima este Rodenstock.
  4. România. În cautarea lentilelor performante şi la un preţ acceptabil au fost examinate mai multe posibilităţi. La luarea deciziei finale din nou ne-a ajutat Rodenstock. În oraşul Timişoara a existat din timpurile mai vechi o întreprindere mare de producere a lentilelor. După revoluţia din 1989 ea treptat a falimentat, însă specialiştii au rămas. Un grup de specialişti români au organizat în colaborare cu specialiştii de la Rodenstock o uzină de producere a lentilelor de înaltă performanţă. Pas cu pas această întreprindere a fost ajustată la nivelul tehnologic al companiei Rodenstock, fapt dovedit prin atestarea şi acreditarea sa de către ultima. Evident, există o gamă de produse, ce în continuare se fac doar de Rodenstock, dar pentru restul produselor poţi obţine calitate germană la preţ românesc. Aceste considerente ne-au determinat să alegem producţia companiei Interoptic din Timișoara ca soluţia perfectă pentru necesităţile clientelei din segmentul medium–premium.
  1. Lentile de stoc. Aceste lentile se menţin permament în stoc şi pot acoperi aproximativ 95% de cazuri de cerere. Graţie varietăţii foarte mari a lentilelor în dependenţă de material, puterea dioptrică, tipul de lentilă, indicile de refracţie, tratamentul aplicat şi producător este cu adevărat imposibil de acoperit cu stocul 100% din solicitări. Mai mult ca atât, în prezent creşte cota vânzării lentilelor individualizate şi acest fapt la fel indică inoportunitatea menţinerii stocurilor mari. Pe unele lentile de stoc pot fi aplicate tratamente speciale, colorarea — şi de către specialiştii întreprinderii noastre.
  2. Lentile individualizate. Se produc doar la comandă individuală şi pot fi livrate într-o perioadă de timp de maxim 2-3 săptămâni. Timpul de livrare poate fi redus și la 2-3 zile, dar în acest caz crește substanțial prețul. Uneori merită să aștepți, ca să obții un produs de calitate, total personalizat și adaptat la necesitățile dumneavoastre și la un preț accesibil.