Lentile pentru ochelari

Lentile polimerice (organice)

Avantaje:

 • Sunt mai uşoare decât lentilele din sticlă
 • Sunt mai rezistente la impactul direct
 • Pot fi montate pe orice fel de ramă
 • Pot fi colorate în diferite nuanţe: monocrome, degrade
 • Pot fi aplicate mai multe tratamente speciale

Dezavantaje:

 • Sunt sensibile la contactul cu mediul înconjurator, zgârâindu-se mai repede
 • Nu oferă protectie UV, dacă nu-s aplicate tratamente speciale
 • Durata utilizării e mai lungă în comparaţie cu cele organice

Lentile din sticlă (minerale)

Avantaje:

 • Rezistenţă mecanică înaltă, cu exceptia impactului direct, zgârîindu-se mai greu
 • Oferă protectie UV, chiar dacă nu-s aplicate tratamente speciale
 • Durata utilizării e mai lung în comparaţie cu cele organice

Dezavantaje:

 • Se sparg uşor
 • Nu pot fi colorate în diferite nuanţe
 • Sunt mai grele decât lentilele din plastic
 • Se pot monta doar pe rame cu contur închis

Lentile din policarbonat (sunt la fel polimerice, doar cu unele proprietăţi specifice)

Avantaje:

 • Rezistenţă la impact sporită (material similar este folosit la fabricarea geamurilor antiglonţ), fiind recomandate în cazul: lentilelor subţiri, ochelari pentru activitaţi sportive, pentru copii şi pentru cei, ce practică un stil de viaţă activ
 • Sunt recomandate pentru rame cu şurub şi fir

Dezavantaje:

 • Transparenţă mai redusă decât la lentilele minerale şi alte tipuri de lentile organice, Indicele Abbe fiind redus cu -30 în comparaţie cu valorile ideale – 41.
 • Sunt mai scumpe, costul montării este la fel mai mare, deoarece din cauza durabilităţii sporite se prelucrează mai greu.
Rezumat: toate tipurile de lentile prezentate au anumite avantaje şi dezavantaje. Puteţi alege varianta optimă anume pentru Dumneavoastră.
 1. Lentilele cu indicile 1,49. Sunt din polimer, oferă cea mai mare transparenţă şi în acelaşi timp au cea mai mare grosime. La fel sunt cea mai ieftină categorie de lentile din polimer. Pe ele pot fi aplicate toate tipurile de tratamente speciale.
 2. Lentilele cu indicele 1,5. Sunt la fel din polimer, au avantaj faţă de precedentele : sunt puţin mai subţiri şi oferă acelaşi nivel de transparenţă. Sunt mai scumpe ca primul tip.
 3. Lentilele cu indicele 1,56. Sunt din polimer, mai subţiri, dar în acelaşi timp puţin mai opace decît lentilele cu indicii 1,49 şi 1,5 şi, respectiv, sunt mai scumpe. Se produc cu toate tratamentele deja incluse chiar la fabrică, deci nu pot fi supuse tratamentelor adiţionale (colorare, tonare). Pot fi produse în mod individual cu toate tratamentele necesare, dar în acest caz termenul de livrare creşte.
 4. Lentilele cu indicile 1,61. Sunt şi mai subţiri şi, respectiv, puţin mai opace decât precedentele. Executate din polimer, se produc cu toate tratamentele deja incluse chiar la fabrică, deci nu pot fi supuse tratamentelor adiţionale (colorare, tonare). Pot fi produse în mod individual cu toate tratamentele necesare, dar în acest caz termenul de livrare creşte.
 5. Lentilele cu indicile 1,67. Sunt şi mai subţiri şi, respectiv, puţin mai opace decât precedentele. Executate din polimer, se produc cu toate tratamentele deja incluse chiar la fabrică, deci nu pot fi supuse tratamentelor adiţionale (colorare, tonare). Pot fi produse în mod individual cu toate tratamentele necesare, dar în acest caz termenul de livrare la fel creşte.
 6. Lentilele cu indicile 1,74. Sunt cele mai subţiri. Se produc obligatoriu cu tratament de transparentizare, pentru a diminua efectele opacizării crescute, determinate de indicile de refracţie mărit. Executate din polimer, se produc cu toate tratamentele deja incluse chiar de la fabrică, deci nu pot fi supuse tratamentelor adiţionale (colorare, tonare). Pot fi produse în mod individual cu toate tratamentele necesare, dar în acest caz termenul de livrare creşte. Preţul este cel mai mare.
 7. Lentilele minerale cu indicile 1,52. Oferă cea mai mare transparenţă din toate tipurile de lentile.
 8. Lentilele minerale cu indicile 1,7. Sunt considerabil mai subţiri şi mai uşoare decât cele cu indicele 1,52, dar sunt puţin mai opace.

Rezumat: cu cât mai mare este nivelul indicelui de refracţie, cu atât mai mică este grosimea şi, respectiv, greutatea lentilei. În acelaşi timp scade nivelul de transparenţă a lentilei, concomitent cu creşterea preţului. Alegerea potrivită este o combinaţie optimă dintre necesităţi şi posibilităţi.

 1. Corectoare (albe). Sunt cele mai simple lentile, care asigură graţie proprietăţilor sale optice corectarea imaginii defectuoase, cauzate de dereglarea vederii de diversă origine. Pot fi stigmatice (asigură corecţia vederii pe axa înainte-înapoi/departe-aproape, se măsoară în dioptrii) şi astigmatice. Acestea din urmă mai asigură corecţia astigmatizmului, când este necesară corecţia rotatorie şi se măsoară în puterea cilindrică şi în grade. Pot fi supuse tuturor tipurilor de tratamente speciale şi de-obicei se utilizează cu indici de 1,49 , 1,5 pentru lentilele din polimer şi 1,52 — pentru cele minerale.
 2. Fotoprotectoare. Sunt aceleaşi lentile corectoare, dar au în plus un filtru fotoprotector în toată grosimea lentilei. La fel pot fi supuse tratamentelor speciale, dar spre deosebire de cele corectoare pentru acestea însă nu există restricţii la indicile de refracţie. De-obicei se fac la comandă individuală. Pot fi de orice culoare. La fel pot fi şi fără putere de corecţie, cum sunt ochelarii de soare.
 3. Heliomatice (cameleon/fotocromatice). Spre deosebire de cele fotoprotectoare conţin în grosimea lentilei un coloid de argint, care în condiţia expunerii la lumină naturală (afară la soare ) se întunecă, iar la micşorarea nivelului de luminozitate (de-obicei în încăperi) se deschid, ce oferă o anumită comoditate în plus. Ca şi orice lentilă corectoare asigură corecţia vederii. La acest tip de lentile nu există indicile de refracţie 1,49 şi 1,5, indicii încep cu 1,56 pentru polimer şi 1,52 pentru sticlă. În ultimul timp au apărut lentile heliomatice, efectul cărora este determinat de aplicarea unei pelicule heliomatice pe o lentilă corectoare. Avantajul acestei metode constă în faptul, că lentilele de diferită putere dioptrică şi, respectiv, grosime se întunecă la fel, iar dezavantajul — în faptul, că se pot deteriora mai repede şi orice zgârietură poate distruge stratul heliomatic.
 4. Lentile pentru protecţie de calculator. Lentile corectoare, dar pot fi şi fără corecţie, care conţin în grosimea sa sau în tratamente aplicate pe lentilă două tipuri de filtre: unul fotoprotector, care întunecă lentila cu aproximativ 12%, şi altul, care blochează parcursul spectrului albastru al luminii. Ambele efecte cauzează o creştere semnificativă a capacităţii de muncă pentru persoanele, ce petrec mult timp la calculator.
 5. Lentile sport. Lentile corectoare, care sunt produse după tehnologii speciale şi asigură corecţia vederii chiar în cazul, când lentila este curbată. Se produc doar individual, de-obicei din policarbonat sau alte materiale polimerice. Deoarece se produc individual, pot fi confecţionate cu orice fel de opţiuni.
 6. Lentile Drive (pentru şoferi, anticeaţă, antifar). Lentile corectoare, pot fi şi fără corecţie, care conţin în grosimea sa sau în tratamente aplicate pe lentilă filtru special. El asigură condiţii optimale pentru conducerea automobilului în timp de noapte sau pe t imp de ceaţă. Se produc atât individual, cât şi de stoc. Pot fi din sticlă, policarbonat sau alte materiale polimerice. Lentilele, produse individual, pot fi confecţionate cu orice fel de opţiuni.
 7. Lentile glaucomice. Sunt destinate pentru pacienţii cu glaucomă. Pot fi cu şi fără corecţie. Cele mai optimale sunt cele minerale. Conţin un pigment verde în grosimea lentilei, care asigură confortul necesar pentru pacienţi cu glaucomă.
 8. Lentile polarizante. Sunt lentile polimerice. Pot fi cu şi fără corecţie. Sunt utile pentru cei, care desfăşoară activităţi intense în aer liber sau şofează. Avantajul principal al filtrului de polarizare, prezent pe suprafaţa lentilei, este diminuarea intensităţii luminoase, care se resimte enorm în zilele însorite, cât şi eliminarea reflexiilor deranjante de pe suprafeţele plane. Pot fi catalogate ca lentile super mega extraantireflex. Se produc atât individual, cât şi de stoc.
 9. Lentile cu opţiunea Blue Cut. Sunt lentile polimerice. Pot fi cu şi fără corecţie. Efectul principal constă în blocarea totală a parcursului spectrului UF (cel mai efectiv blocator al razelor UF) şi diminuarea spectrului de lumină albastră, ce optimizează contrastarea obiectelor şi culorilor privite. Este recomandat pentru cei, care desfăşoară activităţi intense în aer liber.
 10. Lentile cu opţiunea Superflex. Sunt lentile polimerice deosebit de elastice şi mult mai rezistente la impact decât alte lentile din polimer (cu excepţia celor din policarbonat). Conţin toate tipurile necesare de tratament. Există cu indicile 1,56, deci sunt relativ subţiri, dar nu-s opace. Se recomandă pentru persoanele cu posibilităţi financiare mai mari.
 11. Lentilele bifocale. Pot fi atât din sticlă, cît şi polimerice. Sunt lentile corectoare, care au 2 centre optice diferite: unul pentru distanţă şi altul pentru privirea la obiectele de aproape. Se utilizează, de-obicei, în cazul presbiopiei. Pe ele pot fi aplicate toate tipurile de tratament. Cele de stoc sunt cu multiprotecţie.
 12. Lentilele progresive. La fel au 2 centre optice, însă, spre deosebire de cele bifocale, asigură corecţia imaginii şi la distanţe intermediare între valorile limite ale centrelor optici. Se produc doar din polimer, au aspect de lentilă obişnuită, spre deosebire de cele bifocale. Asigură o corecţie a vederii mai naturală şi sunt mai scumpe.

Rezumat: Specialiştii noştri vă vor recomanda tipul optimal de lentilă pentru Dumneavoastră, reieşind din necesităşile Dvs reale. Astfel veţi avea la dispoziţie toate variantele potrivite.

 1. Generaţia I – tradiţională sau sferică. Principiul de bază este corecţia imaginii determinată de refracţia razelor de lumină în grosimea lentilei. Cu cât indicile de refracţie al materialului folosit la fabricarea lentilei şi grosimea lentilei sunt mai mari, cu atât puterea de refracţie a lentilei creşte, concomitent mărindu-se şi nivelul de opacitate.
 2. Generaţia II – asferice. Graţie design-ului fizico-optic deosebit ale acestor lentile ele sunt mai aplatizate şi mai subţiri, decăt cele simple de generaţia I. De-asemenea aplicarea pe partea exterioară a lentilei a unui strat de microprizme permite evitarea pierdirilor transmiterei luminii, cauzate de grosimea lentilei şi de indicii măriţi de refracţie concomitent cu lărgirea câmpului de vedere. Sunt lentilele perfecte în cazul dioptriilor mai mari de 3.
 3. Generaţia III – individualizate. Sunt şi mai perfecte decît precedentele, adică mai subţiri, cu câmpul de vedere mai mare. Se confecţionează doar la comandă individual. Sunt scumpe, dar oferă un confort şi o imagine deosebită faţă de primele 2 generaţii. Spre deosebire de cele de generaţia a doua au 2 straturi de microprizme pe exteriorul şi pe interiorul lentilei. În plus, la fabricarea zonei optice active a lentilei se iau în calcul particularităţile individuale ale recetei clientului. Chiar după prima probare a lor clientul sesizează cu uşurinţă confortul sporit al utilizării acestui tip de lentile.
 4. Generaţia IV – personalizate. Spre deosebire de generaţia a III la confecţionarea acestor lentile se ţine cont şi de forma monturii, în care vor fi instalate acest lentile, şi de un şir de parametri fiziognomici ale clientului. La ora actuală acest tip de lentile asigură corecţia maximă

Rezumat: Alegerea generaţiei de lentilă în primul rind este determinată de posibilităţile finaciare ale clientului. Nu întotdeauna este necesară alegerea ultimii generaţii pentru a soluţiona problemele, legate de vedere. Specialiştii noştri în mod onest vă vor ajuta să faceţi alegerea potrivită.

 1. Tratamentul Antireflex. În dependenţă de producător poate fi de 5-9 straturi. Sporeşte penetrabilitatea lentilei la razele de lumină, adică o face mai transparentă. Este foarte binevenit pentru lentilele groase (cu puterea dioptrică mai mare de 2,0) şi pentru lentilele cu indicile mai mare de 1,52.
 2. Tratamentul de durificare. În acest caz pe suprafaţa lentilei se aplică câteva straturi de lac dur, care protejează lentila de zgâriere. Este recomandat în general în 2 cazuri: persoanelor, care activează în contact cu mediu, ce conţine mult praf, şi persoanelor cu dioptrii stabile, pentru a păstra lentila mai mult timp.
 3. Tratament hidrofob. Previne transudarea lentilelor în urma schimbării bruşte a temperaturii, ce permite ca ochelarii să asude.
 4. Cuarţarea. Tehnologie relativ nouă, constă în acoperirea lentilei din plastic cu un strat subţire de cristale de cuarţ, care o face asemănătoare după rezistenţă la zgârieturi cu sticla. Cea mai sigură metodă de prelungire a perioadei de exploatare a lentilei.
 5. Tratament contra razelor UF. Materialul plastic în general este mai permisibil pentru razele UF faţă de sticlă, de aceea acest tratament ar fi obligaoriu pentru toate lentilele fotoprotectoare.
 6. Multiprotecţie. Variantele menţionate mai sus în diferită combinare.
 1. RPC, Lentilele de stoc vin de la întreprinderea CV Optic, Danyang, provincia Jiangxu, iar lentilele de comandă individuală — de la întreprindirea Ming Yue, la fel Danyang, provincia Jiangxu. Oraşul Danyang este renumit pentru faptul, că în el există peste 300 de întreprinderi producătoare de lentile pentru ochelari. El asigură aproximativ 35% din producţia globală de lentile pentru ochelari. Majoritatea întreprinderilor producătoare de lentile din acest oraş îndeplinesc comenzile pentru cele mai renumite brănduri de lentile din lume, peste 50% din aceste întreprinderi deja aparţin marilor deţinători de branduri. Alegerea noastră a partnerilor a fost cauzată de următoarele considerente:CV Optic – este o companie certificată la nivel mondial, producţia căreia, inclusiv şi sub alte branduri, este prezentă atât în UE, cât şi în SUA. A fost o bună oportunitate pentru noi să procurăm o marfă de calitate înaltă la un preţ rezonabil, evitând comisioanele plătite deţinătorilor de brănduri, care chiar ar dori să monopolizeze distribuţia. Acest lucru ne permite să oferim clienţilor o calitate bună la un preţ avantajos. Întreprinderea Ming Yue, de la care procurăm lentilele cele mai sofisticate – lentilele de comandă individuală – este cel mai mare producător de lentile din lume. Această întreprindere, graţie faptului că este cea mai performantă din punct de vedere tehnologic din China, a fost ţinta a mai multor încercări de a fi procurată de marii deţinători de branduri, dar cu ajutorul susţinerii guvernului RPC a rămas întreprindere naţională. Producţia companiilor menţionate poate fi catalogată ca soluţia perfectă pentru clienții din segmentul econom-medium.
 2. Italia. Nu departe de oraşul italian Veneţia, care este de-asemenea renumit şi prin faptul, că are tradiţii seculare de prelucrare a sticlei, se află întreprinderea LTL spa. Acestă întreprindere este specializătă în producerea lentilelor de sticlă de o calitate deosebită, la fel, devenind de puţin timp proprietate a concernului Essilor, mai livrează şi lentile polimerice. Producţia acestei companii se include perfect în segmentul medium conform caracteristicilor sale tehnice şi de preţ.
 3. Germania. Dacă vorbim de producţia germană, atunci este binevenit să aflăm, pentru care lentile optează locuitorii acestei ţări, deoarece în Germania există mai multe companii renumite la nivel mondial, care produc lentile pentru ochelari. Statistica ne spune clar că aproximativ 50% de lentile realizate în opticile din Germania sunt de producţie Rodenstock. Acest lucru se întâmplă în condiţiile prezenţei masive pe piaţa Germaniei a lentilelor din Asia, nemaivorbind şi de alţi producători locali. Mai mult ca atât, producţia companiei Rodenstock este puţin mai scumpă faţă de alte branduri germane. Rodenstock este o companie germană fondată în secolul XIX şi pe parcursul a toată istoria sa se ocupă doar de crearea lentilelor tot mai performante, deţinînd marea majoritate de brevete pentru inovaţii în domeniul opticii de ochelari. Reeşind din considerentele expuse, am decis pentru segmentul premium să propunem locuitorilor ţării noastre producţia companiei Rodenstock. În acelaşi timp politica companiei noastre vizavi de formărea preţurilor oferă posibilitatea de a procura aceste lentile la un preţ puţin mai redus decât în cazul procurării lor în Germania sau oricare altă ţară din lume şi mai ieftin decât alte lentile germane prezente pe piaţa noastră. Rodenstock este unicul producător de lentile din lume, care are interbranding cu alte companii renumite din alte domenii. Deci, dacă doriţi să procuraţi lentile de cea mai înaltă calitate, soluţia optima este Rodenstock.
 4. România. În cautarea lentilelor performante şi la un preţ acceptabil au fost examinate mai multe posibilităţi. La luarea deciziei finale din nou ne-a ajutat Rodenstock. În oraşul Timişoara a existat din timpurile mai vechi o întreprindere mare de producere a lentilelor. După revoluţia din 1989 ea treptat a falimentat, însă specialiştii au rămas. Un grup de specialişti români au organizat în colaborare cu specialiştii de la Rodenstock o uzină de producere a lentilelor de înaltă performanţă. Pas cu pas această întreprindere a fost ajustată la nivelul tehnologic al companiei Rodenstock, fapt dovedit prin atestarea şi acreditarea sa de către ultima. Evident, există o gamă de produse, ce în continuare se fac doar de Rodenstock, dar pentru restul produselor poţi obţine calitate germană la preţ românesc. Aceste considerente ne-au determinat să alegem producţia companiei Interoptic din Timiţoara ca soluţia perfectă pentru necesităţile clientelei din segmentul medium–premium.
 1. Lentile de stoc. Aceste lentile se menţin permament în stoc şi pot acoperi aproximativ 95% de cazuri. Graţie varietăţii foarte mari a lentilelor în dependenţă de material, puterea dioptrică, tipul de lentilă, indicile de refracţie, tratamentul aplicat şi producător este cu adevărat imposibil de acoperit cu stocul 100% din solicitări. Mai mult ca atât, în prezent creşte cota vânzării lentilelor individualizate şi acest fapt la fel indică inoportunitatea menţinerii stocurilor mari. Pe unele lentile de stoc pot fi aplicate tratamente speciale, colorarea — şi de către specialiştii întreprinderii noastre.
 2. Lentile individualizate. Se produc doar la comandă individuală şi pot fi livrate într-o perioadă de timp de la 3-5 zile până la termenul de 2 luni. Totul depinde de cheltuielele logistice (cu cât mai repede se face livrarea, cu atât mai scump costă comanda).
1